SpotGrit - Wizard
Pagina /9 van dit artikel
Na het installeren en de eerste keer opstarten van SpotGrit, verschijnt de Wizard:
Krijg je een foutmelding bij het opstarten die gaat over de database?
Dan dien je eerst de database te verwijderen. Dit is het spotgrit.sdf bestand dat op de volgende locatie staat:
Windows Vista en Windows 7: C:\ProgramData\SpotGrit\spotgrit.sdf
Windws XP: C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\SpotGrit\spotgrit.sdf
Zoals gezegd haalt SpotGrit zijn informatie rondom spots niet van een webserver maar vanuit de nieuwsgroepen zelf, waar de 'pakketjes' zich bevinden. Hoewel andere communities nooit verbinding met de nieuwserver van een provider of payserver hoeven te maken, moet SpotGrit dat daarom wel, net zoals een nieuwsreader verbinding moet maken om te downloaden.
Het programma vereist dus dat men toegang tot een nieuwsserver (newsserver) of een abonnement op een payserver heeft. We gaan dit dus opgeven in het volgende scherm:
De betekenis is als volgt:
Host | De hostname van de server waarmee verbonden moet worden. |
Username en password | Kan ingevuld worden als dat verplicht is om verbinding met de server te maken. |
Server locatie op basis van SSL | Indien aangevinkt wordt al het dataverkeer tussen de computer en de nieuwsserver versleuteld. |
Port | De poort waarop verbinding gemaakt wordt. Standaard is 119 en 563 (of 443) bij SSL-encryptie. Het kan echter per nieuwsserver verschillen welke poorten men aanbiedt om op te verbinden. |
Hieronder vul je in hoeveel verbindingen SpotGrit met de server mag maken, en hoeveel daarvoor gebruikt moeten worden voor het ophalen van lijsten met spots (headers ophalen). Dit onderscheid is er omdat SpotGrit ook een ingebouwde nieuwsreader heeft voor het downloaden. Vul in het eerste vakje niet een te hoog getal in, anders gaat je nieuwsserver foutmeldingen geven! Een stuk of 5 verbindingen is meestal meer dan genoeg om de maximale downloadsnelheid te bereiken. Voor het ophalen van headers (reacties en lijsten met spots) zou 2 verbindingen meestal meer dan genoeg moeten zijn.
En voor 'retentie' geldt: hoe oud mogen spots maximaal zijn voordat ze niet meer in SpotGrit getoond moeten worden? Uiteraard hangt dit vooral af van de retentie van je nieuwsserver.
In het volgende scherm kan je een nickname opgeven die getoond wordt als je spots aanmeldt of reacties plaatst:
Ook kan je nieuwe spots al ophalen bij het starten van het programma ('Synchroniseren by starten'), de filters in grijstinten tonen in plaats van alle kleuren van de regenboog ('monochrome filters') en spots in het genre erotiek wel of niet tonen.
In het volgende scherm kan je aangeven hoeveel spots er tegelijk in beeld getoond mogen worden. Dit getal verhogen vergroot de kans op een trage applicatie. Het invullen van het getal 0 toont altijd alle beschikbare spots, maar wordt om begrijpelijke redenen afgeraden. Gevorderden kunnen hier ook een voorgrond- en achtergrondkleur instellen.
Het volgende onderdeel van de Wizard is voor gevorderden. Omdat je met SpotGrit ook direct kunt downloaden (NZB-bestand ophalen en importeren in een nieuwsreader), moet hier de keuze gemaakt worden tussen integratie met een 'externe SABnzbd' (de nieuwsreader SABnzbd als je die al op je computer geïnstalleerd hebt), of de ingebouwde nieuwsreader ('download server'). Helaas ontbreekt de mogelijkheid om te zeggen: "ik wil helemaal geen integratie, ik wil niet downloaden met SpotGrit, maar alleen spots bekijken".
Voorlopig kiezen we nu dan maar voor 'Gebruik de ingebouwde download server', kiezen we een downloadmap en klikken we op de knop 'Nieuw' voor het genereren van een API-key.
Naar het volgende hoofdstuk: Updater & Configuratie